IJslandsestraat 8 - 12, 7202 CL Zutphen - The Netherlands

Duurzame materialen

Duurzame rubber compounds: Een stap richting een groene toekomst

Duurzame rubber materialen zijn speciaal ontwikkeld met aandacht voor milieuvriendelijkheid en circulariteit. Ze worden geproduceerd uit natuurlijke of gerecyclede materialen en bevatten ingrediënten die minder belastend zijn voor het milieu. Het gebruik van deze innovatieve materialen draagt bij aan een duurzamere toekomst.

Waarom kiezen voor de duurzame materialen van Artech?

Bij Artech Rubber zetten we actief in op duurzaamheid. Dankzij jarenlang onderzoek en ontwikkeling verwerken we inmiddels meer dan 150 ton gerecycled rubber per jaar. Door oude banden en ons productieafval te devulkaniseren, zijn we in staat om grote hoeveelheden technische rubbervormproducten met uitstekende materiaaleigenschappen te produceren van duurzame materialen. Met onze focus op hergebruik en milieuvriendelijke productie bieden we hoogwaardige rubberproducten die niet alleen duurzaam zijn, maar ook voldoen aan de hoogste technische eisen. Onze oplossingen dragen direct bij aan de transitie naar een circulaire economie.

Wat maakt rubber compounds duurzaam?

  1. Natuurlijke rubberbronnen: Het gebruik van natuurrubber uit rubberbomen in plaats van synthetische alternatieven verlaagt de ecologische voetafdruk aanzienlijk.
  2. Recycling: Oude banden en rubberproducten worden omgezet in nieuwe rubbercompounds, wat afval vermindert en grondstofgebruik optimaliseert.
  3. Biobased additieven: Het toepassen van biologisch afbreekbare en natuurlijke vulstoffen verlaagt de milieu-impact.
  4. Lagere CO2-uitstoot: Productieprocessen die gebruikmaken van hernieuwbare energie en duurzame technologieën verminderen de uitstoot.
  5. Circulariteit: Veel duurzame rubbercompounds zijn ontworpen met hergebruik in gedachten, zodat ze volledig recyclebaar zijn aan het einde van hun levenscyclus.

Rubber krijgt zijn elasticiteit en unieke materiaaleigenschappen doordat tijdens het vulkanisatieproces crosslinks gevormd worden tussen de polymeerketens, die zorgen voor een stabiel en irreversibel driedimensionaal netwerk. In tegenstelling tot kunststof (plastic), waarbij tussen de polymeerketens geen crosslinks zitten, is rubber daardoor erg moeilijk te recyclen. Als rubber eenmaal zijn vaste vorm heeft aangenomen, kan het niet meer van vorm veranderen. Het is te vergelijken met het bakken van een brood. Daar is deeg (rubber compound) voor nodig, om na het bakken in een gaar brood (rubbervormproduct) te resulteren. Het is vervolgens niet mogelijk om van dit gebakken brood weer deeg te maken. Toch zijn er tegenwoordig verschillende methodieken om rubber te recyclen.

duurzame materialen EPDM

Hoe wordt rubber gerecycled?

Er zijn verschillende manieren om rubberafval, zoals productieafval en end-of-life producten, te recyclen en hergebruiken:

  1. Granuleren en vermalen:
    Rubber wordt verwerkt tot een fijn poeder dat in een bepaald percentage toegevoegd kan worden aan nieuwe rubber compounds.
  2. Pyrolyse:
    Hierbij wordt rubber omgezet in koolstof, wat daarna gebruikt kan worden als alternatief voor de vulstof roet in rubber compounds.
  3. Devulkanisatie:
    Dit is de meest duurzame optie waarin crosslinks (zwavelbruggen) in gevulkaniseerd rubber worden verbroken. Dit levert het hoogwaardige materiaal rubber devulkanisaat op, dat wij opnieuw kunnen verwerken

Wat is vulkanisatie en devulkanisatie?

Vulkanisatie

Vulkanisatie is dus een proces waarbij rubber behandeld wordt met zwavel en andere vulkanisatiemiddelen onder hitte en druk. Dit proces:

  • Verbetert de fysische-mechanische eigenschappen van rubber.
  • Creëert een gecrosslinkte structuur, wat zorgt voor de elasticiteit, sterkte, stijfheid en duurzaamheid.

Devulkanisatie

Devulkanisatie is het omgekeerde proces. Hierbij worden de zwavelbruggen in het rubber verbroken, waardoor het materiaal weer plastisch en verwerkbaar wordt. Het devulkanisaat kan vervolgens worden gebruikt in nieuwe producten.

Voordelen van rubber devulkanisaat in duurzame materialen

Milieuvriendelijk:

Vermindert rubberafval op stortplaatsen.

Verlaagt de behoefte aan nieuwe grondstoffen, wat fossiele bronnen bespaart.

Economisch:

Vermindert grondstofkosten.

Creëert nieuwe marktkansen voor gerecyclede producten.

Energiebesparing:

Devulkanisatie verbruikt minder energie dan de productie van nieuw rubber.

Toepassingen van duurzame rubber materialen

Duurzame materialen vinden steeds vaker hun weg in industrieën zoals:

  • Autobandenindustrie: Voor banden met een lagere milieu-impact.
  • Schoenen: Voor ecologisch verantwoorde zolen en componenten.
  • Technische toepassingen: Voor hoogwaardige, duurzame rubbervormproducten.

Kies Artech Rubber voor duurzame materialen die zowel innovatie als verantwoordelijkheid combineren. Samen bouwen we aan een groenere toekomst.